Background

buih

Si Kacak & Si Cantik (My Followers)

Dashboard

Heartbeat

~ JANGGUT !!! IT'S SUNNAH ~

Assalamualaikum w.b.t



Haii. apa khabar? sihat? dah makan? dh mandi? dh solat? haha.. jawab jangan tak jawab. banyak pulak soklan CS un. hampa jawab p lah. huhu. Mlm ni baru la terasa nak update something ,it about JANGGUT bukan Musang Janggut ea , saya ulang JANGGUT . CS ada terbaca dekat fb why not i  share serba sedikit kelebihan menyimpan janggut nih kt blog un. mohon para kaum adam baca.

you know "janggut"?? janggut dalam bahasa Inggeris bermaksud beard. ia juga ditakrifkan sebagai rambut yang tumbuh sekitar dagu dan pipi seorang lelaki. kenapa lelaki je ,perempuan tak da ka. ha jangan tanya wa soklan cm gitu, kang yang ni wa jawab >> kalau perempuan ada janggut tak ke pelik.<< haish mohon jangan tanya dah soklan pelik sebab ape, kang  makan kaki lak t. :D


ok. seperti kita tahu janggut merupakan sunnah rasullullah saw yang sangat dituntut kepada kaum adam, rasulullah jugak menggalakan kaum muslimin paling kurang pun menyimpan janggut dengan ukuran lebih kurang segenggam.


Terdapat arahan dari Nabi saw :


 خالفوا المشركين: وفروا اللحى، وأحفوا الشوارب

"Hendaklah kamu berbeza dengan orang-orang Musyrikin; kerana itu biarkanlah janggut dan buanglah misai". (HR Imam al-Bukhari dari Ibnu 'Umar r.a).
*Berdasarkan  hadis ini para ulamak melarang lelaki muslim mencukur janggutnya. Menurut jumhur ulamak (termasuk mazhab2 empat): arahan menyimpan janggut dalam hadis di atas adalah arahan wajib.


jadi moh le para lelaki ,simpan janggut mu,comel kot kalau simpan bertambah-tambah hensem wa rasa ,ciput je janggut tuh..hahaha. bagi perempuan tak payah nak gatai simpan janggut jugak. kucing tengok pun lari. ^_^

Antara kelebihan menyimpan janggut :

 Janggut lelaki mengandungi hormon testosterone yang amat diperlukan untuk kesuburan wanita.
 Janggut boleh melindungi kelenjar sebum di bahagian muka daripada terkena acne vulgaris bacteria.    (panjang nau nama bakteria). oleh itu, ia dapat melindungi seseorang daripada jerawat.
 Menghangatkan kawasan muka dan melindungi dagu daripada bahaya.
 Lebih panjang dan tebal janggut seseorang itu, sepatutunya dia akan menjadi seseorang yang lebih bijak.
 Menghindarkan daripada mendapat penyakit tekak dan gusi.
 Mengelak daripada mendapat penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan seperti asma.
 Memelihara muka daripada terkena bahan-bahan kimia yang merbahaya dan pencemaran udara.
 Melindungi kulit dan seterusnya mengurangkan kedutan akibat penuaan.

Kekurangan Mencukur Janggut :

 Mencukur janggut boleh menyebabkan sel-sel semula jadi pada bahagian muka terhakis. perbuatan ini boleh menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk mendapat kanser pada bahagian muka.
 Hukum mencukur janggut mengikut mazhab Syafi'i adalah makruh.


kat bawah ni antara ustaz2 yang terkenal kt m'sia nih masih mengamalkan sunnah rasulullah.. tak pecaya jom tengok ,macam2 pesen tapi tetap cool. layannnn ............



Ustaz Don Daniyal (ensem)

Ustaz Syed Norhisham

Ustaz Mohd Asri Zainul Abidin (MAZA)

Ustaz Zaharuddin

Ustaz Zahazan

Ustaz Kazim Elias (ustaz peberet)

Ustaz Haslin Baharin aka Ustaz Bollywood

hok nim dok kenal bodo mung..haha (ayat kurang hajo disitu)
Ustaz Hot aka Ustaz Azhar Idrus (UAI)
 panjang jugak janggut UAI nih.huhu.

ha hambik kau.kalu simpan cm gini. over dos nama nye. 
tp yg no 3 tuh nampak terurus la pulak janggut dia. 
buat teknik reponding gamak nye.haha.

ok .setakat itu je la perkongsian CS mlm nih. thank pada siapa yang sudi baca sampai habis. 

notapoketseluaq: Perhiasan orang lelaki bukan gelang emas, bukan rantai mahupun subang tetapi janggut. so simpan le janggut ye wahai lelaki diluaq sana. it's sunnah. perempuan pun boleh je ikut sunnah nabi yg lain2 banyak ag. jangan dok kalut nak simpan janggut jugak. huhu .ok.anda buat ada dapat..salam


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Fenomena Kiyomi, Gwiyomi.... APAKAH????

Assalamualaikum w.b.t
haii...


Dulu Parody Gangnam Style>> sekarang Parody Kiyomi pulak doh...

Hampa perasan dop la ni fenomenan Kiyomi or dalam bahasa lain Gwiyomi semakin berleluasa..rase nye ramai dah kot yang dah tahu. tp sapa yang ketinggalan tuh mohon search utube segera..haha. CS first time just dengaq lagu dia je, best & cute sangat, terus download.haha. sekarang tak sangka plak banyak gila video2 kt utube. tak caya p buka utube... yang buat versi gwiyomi ni plak semua cute2 bak hang.mmang free je hampa dok tengok awek2 comel belake.

Memang asalnye video kiyomi yang cute tuh dari korea. sekarang bukan kata orang2 korea je yang buat video parody Gwiyomi tuh, orang M'sia pun gila bapak ramai yang berlumba-lumba nak menunjukan aksi2 cute miut mereka.acano tuh... kiut habis 

"Gwiyomi maksud dia cute,comel or seorang yang comel" ha lebih kurang macam gitu la ropenye maksud kiyomi tuh..
"Hari"
Gwiyomi, atau Kiyomi adalah lagu K-pop dinyanyikan oleh penyanyi Indie Korea Selatan yang bernama "Hari" . lagu Gwiyomi ni merupakan lagu single terbaru beliau dan pelbagai versi gwiyomi ini telah diinspirasikan oleh seorang K-pop rapper @ penyanyi K-pop terkenal iaitu 
Jung Il Hoon yang berasal dari kumpulan Btop Jung Il Hoon dipanggil Gwiyomi Player,  berikutan penampilan Jung di  acara , BtoB MTV DiaryMany. . tu je kot CS nak cerite..

wa perasan kat iklan nuffnang pun dah jadi gwiyomi.haha.. DIGI wat contest " Buddyz Gwiyomi Contest"
*Create your own version of the Gwiyomi video stand a chance to watch GG,AOA,and a mysterious 
K-Pop artist LIVE!!! sape nak join g ar..



   
ni ar Jung Il Hoon tuh (Gwiyomi Player)

siap ada guide ha..ambik kau.


so layan ar video2 Gwiyomi Song





video
CS suka budak nih.comel sangat die wat gaya Gwiyomi tuh :)

video ni yang paling lawak. haha..btw maria cute
Maria Elena (kiyomi)

k .that all..salam.

notapoketseluaq: .lepas ni parody apa pulak la ek..:)



Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

SEGMEN SEMINGGU BLOG HAZWANHAIRY

Haii..
Saudala saudali chikibom,chikibom
Alhamdulillah, hari ini cuaca sangat best. duduk dalam rumah pun sejuk bak hang. ayaq paip pun sejuk gedi. mana tak nye kat luaq hujan rahmat. :)

CS duduk rumah boring, al-maklong le dah start cuti sem. terperuk je la dalam rumah ni. so tadi sampil2 dok blogwlking, CS singgah jugak ke blog Hazwan Hairy ni . then tengok2 blogger retis wat segmen. simple je tak payah wat karangan STPM pung. tp kalu nak buat lagi baguih. hehe
Ok. merujuk kepada perkara diatas, sukacita dimaklumkan CS aka ciksue dengan ini join SEGMEN SEMINGGU BLOG HAZWANHAIRY. 

Hampa kenai dop HAZWAN HAIRY tu sapa.. kalu tak kenai ish hampa memang la.... moh le singgah rumah dia eh -.-" maksud wa blog dia.. beliau merupakan blogger yang active , famous. blogger retis tahu. rugi ar kalu x kenai dia..even CS jarang dh update2 blog, tp CS sentiasa mengikuti perkembangan blog beliau. banyak sangat input menarik yang sangat berguna. blog beliau pun tersusun kemas. CS paling suka background tuh. simple but ohsem.haha 

Sapa2 yang nak join ,moh le cepat2 cikit,klik link atas tuh, kamu akan sampai kedunia Hazwan Hairy.  
hadiah menarik tahu...


notapoketseluaq: Take Note >>Tarikh last 25/14/2013<<

k.salam.

Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved Cik Sue.blogspot.com