Background

buih

Si Kacak & Si Cantik (My Followers)

Dashboard

Heartbeat

~ JANGGUT !!! IT'S SUNNAH ~

Assalamualaikum w.b.t



Haii. apa khabar? sihat? dah makan? dh mandi? dh solat? haha.. jawab jangan tak jawab. banyak pulak soklan CS un. hampa jawab p lah. huhu. Mlm ni baru la terasa nak update something ,it about JANGGUT bukan Musang Janggut ea , saya ulang JANGGUT . CS ada terbaca dekat fb why not i  share serba sedikit kelebihan menyimpan janggut nih kt blog un. mohon para kaum adam baca.

you know "janggut"?? janggut dalam bahasa Inggeris bermaksud beard. ia juga ditakrifkan sebagai rambut yang tumbuh sekitar dagu dan pipi seorang lelaki. kenapa lelaki je ,perempuan tak da ka. ha jangan tanya wa soklan cm gitu, kang yang ni wa jawab >> kalau perempuan ada janggut tak ke pelik.<< haish mohon jangan tanya dah soklan pelik sebab ape, kang  makan kaki lak t. :D


ok. seperti kita tahu janggut merupakan sunnah rasullullah saw yang sangat dituntut kepada kaum adam, rasulullah jugak menggalakan kaum muslimin paling kurang pun menyimpan janggut dengan ukuran lebih kurang segenggam.


Terdapat arahan dari Nabi saw :


 خالفوا المشركين: وفروا اللحى، وأحفوا الشوارب

"Hendaklah kamu berbeza dengan orang-orang Musyrikin; kerana itu biarkanlah janggut dan buanglah misai". (HR Imam al-Bukhari dari Ibnu 'Umar r.a).
*Berdasarkan  hadis ini para ulamak melarang lelaki muslim mencukur janggutnya. Menurut jumhur ulamak (termasuk mazhab2 empat): arahan menyimpan janggut dalam hadis di atas adalah arahan wajib.


jadi moh le para lelaki ,simpan janggut mu,comel kot kalau simpan bertambah-tambah hensem wa rasa ,ciput je janggut tuh..hahaha. bagi perempuan tak payah nak gatai simpan janggut jugak. kucing tengok pun lari. ^_^

Antara kelebihan menyimpan janggut :

 Janggut lelaki mengandungi hormon testosterone yang amat diperlukan untuk kesuburan wanita.
 Janggut boleh melindungi kelenjar sebum di bahagian muka daripada terkena acne vulgaris bacteria.    (panjang nau nama bakteria). oleh itu, ia dapat melindungi seseorang daripada jerawat.
 Menghangatkan kawasan muka dan melindungi dagu daripada bahaya.
 Lebih panjang dan tebal janggut seseorang itu, sepatutunya dia akan menjadi seseorang yang lebih bijak.
 Menghindarkan daripada mendapat penyakit tekak dan gusi.
 Mengelak daripada mendapat penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan seperti asma.
 Memelihara muka daripada terkena bahan-bahan kimia yang merbahaya dan pencemaran udara.
 Melindungi kulit dan seterusnya mengurangkan kedutan akibat penuaan.

Kekurangan Mencukur Janggut :

 Mencukur janggut boleh menyebabkan sel-sel semula jadi pada bahagian muka terhakis. perbuatan ini boleh menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk mendapat kanser pada bahagian muka.
 Hukum mencukur janggut mengikut mazhab Syafi'i adalah makruh.


kat bawah ni antara ustaz2 yang terkenal kt m'sia nih masih mengamalkan sunnah rasulullah.. tak pecaya jom tengok ,macam2 pesen tapi tetap cool. layannnn ............



Ustaz Don Daniyal (ensem)

Ustaz Syed Norhisham

Ustaz Mohd Asri Zainul Abidin (MAZA)

Ustaz Zaharuddin

Ustaz Zahazan

Ustaz Kazim Elias (ustaz peberet)

Ustaz Haslin Baharin aka Ustaz Bollywood

hok nim dok kenal bodo mung..haha (ayat kurang hajo disitu)
Ustaz Hot aka Ustaz Azhar Idrus (UAI)
 panjang jugak janggut UAI nih.huhu.

ha hambik kau.kalu simpan cm gini. over dos nama nye. 
tp yg no 3 tuh nampak terurus la pulak janggut dia. 
buat teknik reponding gamak nye.haha.

ok .setakat itu je la perkongsian CS mlm nih. thank pada siapa yang sudi baca sampai habis. 

notapoketseluaq: Perhiasan orang lelaki bukan gelang emas, bukan rantai mahupun subang tetapi janggut. so simpan le janggut ye wahai lelaki diluaq sana. it's sunnah. perempuan pun boleh je ikut sunnah nabi yg lain2 banyak ag. jangan dok kalut nak simpan janggut jugak. huhu .ok.anda buat ada dapat..salam


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Fenomena Kiyomi, Gwiyomi.... APAKAH????

Assalamualaikum w.b.t
haii...


Dulu Parody Gangnam Style>> sekarang Parody Kiyomi pulak doh...

Hampa perasan dop la ni fenomenan Kiyomi or dalam bahasa lain Gwiyomi semakin berleluasa..rase nye ramai dah kot yang dah tahu. tp sapa yang ketinggalan tuh mohon search utube segera..haha. CS first time just dengaq lagu dia je, best & cute sangat, terus download.haha. sekarang tak sangka plak banyak gila video2 kt utube. tak caya p buka utube... yang buat versi gwiyomi ni plak semua cute2 bak hang.mmang free je hampa dok tengok awek2 comel belake.

Memang asalnye video kiyomi yang cute tuh dari korea. sekarang bukan kata orang2 korea je yang buat video parody Gwiyomi tuh, orang M'sia pun gila bapak ramai yang berlumba-lumba nak menunjukan aksi2 cute miut mereka.acano tuh... kiut habis 

"Gwiyomi maksud dia cute,comel or seorang yang comel" ha lebih kurang macam gitu la ropenye maksud kiyomi tuh..
"Hari"
Gwiyomi, atau Kiyomi adalah lagu K-pop dinyanyikan oleh penyanyi Indie Korea Selatan yang bernama "Hari" . lagu Gwiyomi ni merupakan lagu single terbaru beliau dan pelbagai versi gwiyomi ini telah diinspirasikan oleh seorang K-pop rapper @ penyanyi K-pop terkenal iaitu 
Jung Il Hoon yang berasal dari kumpulan Btop Jung Il Hoon dipanggil Gwiyomi Player,  berikutan penampilan Jung di  acara , BtoB MTV DiaryMany. . tu je kot CS nak cerite..

wa perasan kat iklan nuffnang pun dah jadi gwiyomi.haha.. DIGI wat contest " Buddyz Gwiyomi Contest"
*Create your own version of the Gwiyomi video stand a chance to watch GG,AOA,and a mysterious 
K-Pop artist LIVE!!! sape nak join g ar..



   
ni ar Jung Il Hoon tuh (Gwiyomi Player)

siap ada guide ha..ambik kau.


so layan ar video2 Gwiyomi Song





video
CS suka budak nih.comel sangat die wat gaya Gwiyomi tuh :)

video ni yang paling lawak. haha..btw maria cute
Maria Elena (kiyomi)

k .that all..salam.

notapoketseluaq: .lepas ni parody apa pulak la ek..:)



Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

SEGMEN SEMINGGU BLOG HAZWANHAIRY

Haii..
Saudala saudali chikibom,chikibom
Alhamdulillah, hari ini cuaca sangat best. duduk dalam rumah pun sejuk bak hang. ayaq paip pun sejuk gedi. mana tak nye kat luaq hujan rahmat. :)

CS duduk rumah boring, al-maklong le dah start cuti sem. terperuk je la dalam rumah ni. so tadi sampil2 dok blogwlking, CS singgah jugak ke blog Hazwan Hairy ni . then tengok2 blogger retis wat segmen. simple je tak payah wat karangan STPM pung. tp kalu nak buat lagi baguih. hehe
Ok. merujuk kepada perkara diatas, sukacita dimaklumkan CS aka ciksue dengan ini join SEGMEN SEMINGGU BLOG HAZWANHAIRY. 

Hampa kenai dop HAZWAN HAIRY tu sapa.. kalu tak kenai ish hampa memang la.... moh le singgah rumah dia eh -.-" maksud wa blog dia.. beliau merupakan blogger yang active , famous. blogger retis tahu. rugi ar kalu x kenai dia..even CS jarang dh update2 blog, tp CS sentiasa mengikuti perkembangan blog beliau. banyak sangat input menarik yang sangat berguna. blog beliau pun tersusun kemas. CS paling suka background tuh. simple but ohsem.haha 

Sapa2 yang nak join ,moh le cepat2 cikit,klik link atas tuh, kamu akan sampai kedunia Hazwan Hairy.  
hadiah menarik tahu...


notapoketseluaq: Take Note >>Tarikh last 25/14/2013<<

k.salam.

Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

H.U.J.A.N



hai :)

Diharap anda semua berada dalam keadaan sihat disamping orang-orang yang tersayang..
Actually wa baru je habis exam kul 11.00 pagi td, balik bilik trus update.hewhew.penat, peluh pun tak kering ag nih.tetiba wa jadi semangat nak update blog arini.

Tadi wa exam CTU151. wa xtau ,wa tgk soklan bahagia B senang, mcm straight to the point jgk la..tp wa xtau adakah jawapan yang wa berikan menepati skema jawapan ke idok ..huhu..harap2 betoi la jawapan wa tuh.

so know i have 3 more paper... BEL260, OMT115, and OMT182.
paper last 13 april... lambat ag bak hang.. arini baru 31 mac. 

Pastu korang perasan x sejak2 nih, wa rase dunia nih panas sangat2, wa rase kita banyak wa dosa nih..dah lama x hujan. kemarau teruk nih..wa xtau sama ada kat kedah je ke yang panas.. kat negeri-negeri lin sama jugak ka????

Panas yang bukan sebarangan wa nk g kelas ritu pun pening terus kepala..even dah mandi pun panas ag, tidur malam berpeluh, buka kipas pn macam x dak kipas. pastu kt UITM wa plak ada masalah kekurangan bekalan air. dieowang suwuh berjimat guna air, sekali terputus bekalan air, mau tak busuk le student uitm kat kedah nih..hik2 :D

so mohon berjimat ye adik2,akak2,abang2,pakcik2 kt kafe, makcik2 kt dinning  :)

mohon la sama2 kita berdoa agar allah menurunkan hujan rahmat kt bumi ni, 



kan best kalu hujan turun,leh main hujan :D

>>Antara manfaat HUJAN<<
Membersihkan udara
Menyuburkan Tanaman
Membekalkan air kat empangan


     Doa2 memohon hujan turun :)


    notapoketseluaq: wa sedih ar t wa kne berpindah ke kolej lain.em nasib badan.sabo je la..
                              eh lupa plak, doakan wa 3 paper ag..hehe..

    sekian,wasalam..

    Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

    "1st Giveaway by LINA'S JOURNEY"


     

    hai semua harini aku rasmikan 1st giveaway from LINA'S JOURNEY
    hadiah menarik akan diberikan. 5 pemenang dicari
    klik banner untuk join


     
    senarai hadiah:
    2 helai A dan 2 helai B
    1 hadiah misteri

    giveaway berlangsung dari 26/3/2013-16/4/2013

    syarat:
    • Blogger Malaysia
    • follow blog LINA'S JOURNEY dan like fanpage BLOG LINA'S JOURNEY
    • buat entry bertajuk "1st Giveaway by LINA'S JOURNEY" 
    • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
    • tinggalkan link entry anda di kotak komen

         apa yang penting!
    •  pemilihan pemenang berdasarkan TOP REFERRAL
    • giveaway ini akan terbatal jika peserta tidak melebihi 50 peserta
    • peserta yang tidak ikut syarat senang diatas, serta merta n automatik BATAL!!











    Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

    ~ Mock Meeting ~

    Assalamualikum w.b.t 

               Diharap anda semua berada dalam keadaan sihat hendak Nya, disamping orang-orang yang tersayang.  Actually wa nk post entry ni lama dah tapi tergendala disebabkan kesulitan yang tidak dapat dielakkan. so know baru nak publish..

               5 March 2013 merupakan tarikh we olls dikehendaki membuat mock meeting aka meeting olok2 gitu..udah macam meeting company sendiri pulop rasenye. Ada CEO, secretary, manager segala. Semua pakat bajet smart, bajet owg kaya2.haha...Mock meeting ni jugak merupakan pengalaman yang best untuk semester ni and we olls tersangatlah berpuas hati dengan hasil kerjasama kami berenam.,even just olok2, but we do well. Dengan tugasan yg we olls satu kelas dapat tuh, yang malas boleh jadi rajin,  sampai x cukup tdoq.besa ar tuh kan. ha nampak tak betapa kami excited nya nak present mock meeting tuh dihadapan sir kesayangan kami, hasilnya time sir bagi carry mark subject office alhamdulillah even x da la tinggi sgt & xda la rendah. Sempat la jugak tengok markah untuk presentation mock meeting tu. Agak tinggi markah group kami berbanding group lin..syukur skali ag. so malas nak citer banyak2..:D
    ok know layan ar gambaq2 kami sebelum and selepas mock meeting ritu :)


    Sebelum hari kejadian >> 6six Sdn. Bhd<<
    Dari kiri :Finance Manager,Design Manager, Human Resource Manager, CEO, Secretary and Marketing Manager, 

    our CEO (comey kan)

    senyum jangan tak senyum :)

    tudia nampak gemuk and tudung x menjadi disitu..
    ( faktor angin) besa la dok Melbourne sejuk.angin sempoi2 bahasa. 
    "kesian..... angin jugak dipersalahkan". k.bai

    lepa ni kaki bergambaq ( berlakon je tuh).haha

    ada owg kata dah rope persatuan peguam2 semalaysia..kih2 
    (geng2 ni bergambaq laju)..


    k tu je gambo2 yang sempat diambil.thank sebab bace blog wa,
    salam.


    notapoketseluaq: wa nk final dah.28 nih start..em..doakan wa ye.. :)


    Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

    Dinner Dine With Style


    Assalamualaikum w.b.t
    diharap anda sihat disamping orang2 yang tersayang :)

    anak itik berlari-lari,
    haiii selamat pagi...

    haha.  amacam intro bagi pantun bak hang..2 kerat ag, kau hade, xdaa kn.. :)

    Kalau hampa perasan wa ada cerita kat entry yg lepas pasai dinner yang wa nk attend tu. ala yang wa kalut nk cri baju untuk dinner x dapat2 ag kih. klik sini actually dinner tuh senior part 4 yang buat, dieowg dikehendaki organized satu event. salah satu kelas part 4 Office Management lepa wat event dinner ni lah.

    Another 3 class dieowg wat event:
    • "School Attack"
    •  "Kemuncak Seni & Warisan" 
    • Sofistikatedkah Ideamu? (pertandingan perucapan awam) " 
    kesemua event tuh aq pergi tengok kecuali event School Attact sbb dieowg wat dekat sekolah mna tah.ye la nama pun School comfm ar wat kt sekolah kn.haha..





    wa suka event senior kelas D buat " Kemuncak Seni & Warisan". best sgt. nampak tersusun, wa enjoy sangat, wa mai awal2 kot kt dewan kul 8 tuh dh ada dh kt sne. punya semangat . penceramah jemputan pn ohsem sangat, macam2 die cerita pengalaman dia kt oversea. wa lupa plak nma penceramah tuh.kih2. penceramah tu siap nyanyi bagai, siap berpuisi orang seni la kata kn. pastu ada gimik bagai, ada tarian, pertunjukkan silat, nyanyian irama asli. wa terbuai seketika. antara lagu yang wa ingat, lagu ayam den lopeh, pastu ada sowg penari tuh berduit dengan salah sowg pakcik dalam band tuh, nyanyi lagu "Budi Setahun Segunung Intan" lagu lama bak hang. Ahmad Jais feat Kartina Dahari.. riuh satu dewan. wa suka sangat. best lagu tuh. hehe

    ok aq tersasar ,maaf . melalut pasai lain.

    ok berbalik kepada topik perbincangan kita about Dinner..
    Dinner tuh berlangsung dekat Hotel Swiss Inn Sg.Petani. boleh tahan la, bagi wa makan pn ok, walaupun ramai jugak merungut x sedap lah, macam2 bagai, tp bagi wa ok dh tuh, wa g dinner tuh pn sbb nk support senior2..esk2 time wa dan kwn2 yg lain plak nk kne wat event. so x salah ambik pengalaman tengok  cara lepa arrange or  manage that event. so disitu mungkin kita boleh tengok kelemahan dan juga kebaikan semasa event tuh berlangsung. nanti time kiteowg plak nak kena organized event boleh la jgk upgrade ag kn, bagi gempak cikit. hehe


    so wa x mau beletiaq dah, layan ar gambar2 dinner ritu.

    Amira ,shu, ira


    Amira, Wani, Ira, Shu :)
    baju2 kiteowg x melambang kn tema dinner Glamorous dan Fabulous ..haha..lantak p, :)


    gadis -gadis Uitm 


    buruk muka wa. senyum pesen pa x tau 


    GRILLED CHICKEN BREAST GARLIC POTATO (mohon terliuq)

    "Chocolate Moist Cake Strawberry Compote"
    (sedap.tp manis bak hang)

    oh lupa pemenang Miss & Mr Glamorous 
    Miss Glamorous : Hanis Hanini (satu kelas ngan wa) 
    Mr. Glamorous : Nuzul Radziman (senior part 4)

    nak tunjuk pn sayang ar wa lupa nk ambik gmbo Miss & Mr. Glamorous tuh :)
    k .itu sahaja untuk kali ni


    sekian, terima kasih kerana baca entry ni :)

    notapoketseluaq: arini x dak nota nak habaq . tata ;)


    Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Copyright© All Rights Reserved Cik Sue.blogspot.com