Background

buih

Si Kacak & Si Cantik (My Followers)

Dashboard

Heartbeat

" AKIBAT 1 SPANA PERJALANAN PULANG TERGENDALA "

Hai korang semua,


Cik sue nak citer la sikit pengalaman yang rasanye memang tak blh lupa, memang jarang la jadi .Tapi tu la dugaan yang menimpa ada hikmah disebalik yang berlaku tu. Memang jadi sejarah ar. ok


cerita dia camni >>>>>>>


12 mei bawu2 ni hari sabtu , actually Cik sue and famly ada plan nak pergi kenduri kawin kat balah pulau area atas cikit dari batu maung kt Restoran Pen Mutiara . :) Rancang nak bertolak awal kul 12 cm tu ar. tp terpaksa pergi lewat ckit sbb pada hari yang sama mak Cik sue mengasuh anak orang. Cikgu tu hantar anak dia kat mak cik sue. kul 12.45 bawu cikgu tu mai ambk anak die.so kiteowg bertolak lewat lepas solat zohor. dalam perjalanan sebelum nak sampai tempat kenduri tu macam2 la dugaan..bila ingatkan balik lucu pun ada.


Hampir setengah jam perjalanan , baru nak mendaki Jambatan Pulau Pinang, time tu dah lepas bayar tol..time ayh byr tol sempat jugak usha abe2 encem kt tol..hahaha (nampak nau gatai)...lepas bayar tu besa ar jalan terus la kan, x kan nak berhenti tengah2 jalan tu,buang tabiat nama nya, mau kena maki dengan orang..Bila dah jalan tu x nampak lagi kt blah bawah tu laut, dengan tak semena-mena , kami 1 famly terdengar bunyi pelik kt bawah kereta. Makin lama , makin kuat.. Semua yang ada dalam kereta muka masing-masing dah cuak tahap gaban, Cik sue cuak sambil garu kepala. Bunyi apakah ??????? my dad terus drive ketepi jalan untuk stop the car.. Orang pertama yang turun kt tmpt kjadian and tengok apa dah jadi tu Cik sue ar... haha..
Cik sue pun dengan beraninye tengok rupa-rupanye................................. >>>>>>>>>jeng...jeng....jeng...



see >>> spana beb, tah macam mana boleh tertembus tayar kete

Bila dah tahu tayar kene tembus spana semua pakat turun kete masing2 wat muka terkejut.my dad and adik lelaki cik sue tolong tukaq tayar..kami yang lain2 dok la tepi tebing jambatan tu, dengan hujan lak time tu, rasa cam nak menari hindustan la plak ... tension toi..tapi still bersabar and berdoa hope selamat sampai ... Untuk pengetahuan korang tayar spare yang digantikan dengan tayar kne tembus spana tu pun Cik sue and mak tengok cam tak bape nak elok.. mana tak nye my dad sendiri pun lama x check tayar spare tu..memang kiteowg tawakal je la tukar jugak, alhamdulillah selamat sampai kat tempat kenduri...

Punya lama dok kat tempat kenduri tu , kira alhamdulillah la kenyang makan semua (bunci perut cik sue isi semua lauk pauk kt tmpt kndri tu), sempat jumpa saudara-mara dari melaka. then Cik sue and adik2 dah boring dok lame2..haha. kiteowg request kat mak ayh .. ayat die bunyi cam ni "makkkkk jom balik, lewat dah ni, kang restoran ni nak tutup" haha, padahal ramai lagi orang datang.. 

Atas permintaan kami adik beradik mak n ayh bersetuju untuk pulang.. (yey2)

tiba2 datang lagi dugaannnnnnnnnnnnnnnnnnnn ke-2.. baru je masuk susur kua jambatan nak balik seberang perai sekali lagi tayar buat hal...memang betoi firasat Cik sue & mak .bahawasanya tayar itu bermasalah... bunyi meletop plak, pommmmmm!!!! kecepokkkk, kecepekkkk........ tayar pecah der... ayah gua terus blur.. memikior dua2 tayar hancus....sekali dengan tayar spare inalillahiwainahirojiun......... dah tak boleh guna, mana nak cari tayar, agak nye cik sue kne terjun laut buat kuak kupu2 p pinjam tayar feri kot (feri ada tayar ke????) dah la kete stop betoi2 nk  masuk susur kua.. tepon plus lepa bukan leh mai htq tayar, lepa boleh htq kon je.x selesai jugak masalah..tp ok la jugak,daripada x dak kon bahaya sebab berhenti kereta tang laluan moto.kang jadi pape lagi susah...hampir 1 jam 30 minit , menunggu tepi jambatan tengok depan ada kereta, moto, lori and lain2 sampai muntah hijauuuu. Tengok bawah air laut.. kecut, kembang, kecut , kembang  perut gua cakap sama lu...... letih + tension + pening. 

Alhamdulillah ayh kol pakcik. Pukul 6.00 ptg pakcik(adik ayh) sampai dia tolong cari tayar . Thank pakcik sebab sudi tolong kami sekeluarga... syukur alhamdulillah sebab selamat sampai rumah walaupun letih .hehe. 

TAMAT


*ha layan la gambo2 time tunggu kt atas jambatan tu.. 

ni la tayar yang pecah tu.. malang tak berbau :O

Ni air laut bawah jambatan tu..kalau teregjut x tau la nak kata pa (masuk paper muka depan gamaknya)

tudia... adik cik sue dok wat muka kecian...
senyum paksa tu (padahal muka tension tahap gaban)
yang kat sebelah adik tu my mum, see dh x sanggup tengok kemera,    
takut hampa tekezut tu yg my mum usha kereta dok lalu ja.hehe (hai mak) :)

tang ni la betoi2 tanda B7 CH.0.8 kereta stop...



ha cam tu la citer die cik senah oittt.....
maap la ye panjang berjela cerita cheq ni
terima kasih atas kerajinan hampa yang sudi baca entry Cik sue yang tak seberapa ni. :)


p/s : hampa kalau nak p mana2, jauh or dekat check dulu kereta hampa noh..sat g jadi macam kes di atas.. senyum kambing la hampa kalu jadi cam tu :D


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

21 000 orang nk komen kat Cik Sue :):

mohamad shazni said...

kejam betol spanar tuh kan..sabor jelah,,hehe^_^

A'iyn Raidah said...

2 kali pulak tu..sabar la ye sue next time kalau terjadi so u tahu apa nak buat..jadikan penglaman ye.. lg 1 jgn lupa baca doa naik kenderaan :)

Nur Shuhada said...

mohamad shazni : tu ar pasai kejam sungguh spana tu ..memang sabo lg ni,kalau x sabo th terjut kt laut dh..hahaha :D

A'iyn Raidah : tu ar .sabo je la..thank :)
dh nk wat cm na. bnda nk jadi,,terima je la :)

Si Matatajam said...

Mai kot mana la agaknya spanar tu...Landing pun tempat baik...punya...

Nur Shuhada said...

Si Matatajam : x tau la dari mana mai spanar tu.heran sungguh..hehe

Thee teddy said...

kesian..
pengalam membawa pengaran erti hidup..
give away free domian

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

bahaya kalau terus jalan tue

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tq jenguk belog akak tadi ye

missp0tpet said...

kesian nye...
dah la jatuh dah...lepastuh, ditimpa tangga pula...
sabar okeyhh...

Nur Shuhada said...

Thee Teddy : kesian je ke..hehe.memang membawa pengajaran sgt2 lah.

BABY(MAMA AMANA) : tu ar..tp alhamdulillah nasib bik dh selamat smpai umh :)

Misspotpet : em.. kesian kn :)
tu ar pasai..sabar je la.:)

Mk Syahir said...

asya simpati -__-'

HeNRieTTa JoSe said...

mmg dugaan btl nie....spanar? heran nie....tayar spare mmg kena check selalu...rietta pown jarang bebeno check tayar spare....huhuhu....

hairy said...

wooooo bhya2....miss png teteber..haha

Nur Shuhada said...

@Mk Syahir em,,cian kn :(

Nur Shuhada said...

@HeNRieTTa JoSe tu ar..x sngka plak jd cm tu,rsenye spanar tu mybe orang yg nik moto, moto dieowg rosak,repair mto trtngl kot spanar ats jambatan tu yg ter kena kot..tah la.dh nak wat cm na..dugaan..dh memang nk jd ,trima je la :)

Nur Shuhada said...

@hairyhairi teteber ape tu???

Fiza Diaries said...

ish.. memang bahaya tuu kak.. sapa laa yang tak bertanggungjawab bagi jatuh dia punya spana..

noornazuha said...

akak pun penah kena gak..betul2 area kl sentral, tapi paku laa...panic ooo tetiba tayar bunyiii flat jehhh...apa lagi, kena la call mr hubby, sbb akak x pandai tukar tayar ganti..masa amek lesen dulu x penah nk belajar..hehehe....

Nur Shuhada said...

@noornazuha la akak pn pnah kne ea.hehe,a'ah memang pn panic la jd cm g tu.tu la pasai bab2 tukaq tayar ni memang x pandai..nasib baik sy g dgn famly,,ayh n adik laki ada,dieowg la yg tukar kn..hehe.. :)

Awan Nina said...

spanar ?
sabo jelah...

Nur Shuhada said...

@Awan Ninatau xpe..sabar je la..bnda dh nk jadi..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved Cik Sue.blogspot.com