Background

buih

Si Kacak & Si Cantik (My Followers)

Dashboard

Heartbeat

DISAAT LINE WIFI LAMBAT KESERABUTAN MELANDA....Arrghhhhh !!!

salam...w.b.t

diharap anda semua berada dalam keadaan sihat hendak Nya,wa lama x huptude blog wa.mlm nih eden try , :)

kesunyian malam , kedengaran kipas siling berputar dengan lajunye ibarat helikopter mendarat di padang sekolah bukit kayu manis.
jam di laptop wa menunjukkan tepat pukul 10.26 minit malam. dalam keadaan yang serabut,tangan kiri mengaru-garu kepala,rambut tak terurus itu tandanye kepala wa banyak kelimumuq kot "guna la head and sholders" kata hati kecil wa. boleh dikatakan serba serbi serabut nih .dengan mata wa kuyu nih,ngantuk aih... nasib baik wa dibekalkan air 100 plus peberet wa, rasa segaq la cikit.

actually wa fening baca article tah la serious wa fening. ekonomi + businnes. memang menabahkan diri wa yang keserabutan nih.. mybe wa x pham bahasa omputih kot, x pa wa gigih kn jugak bagi paham,baca banyak2 kali agak2 dh cecah seratuh empat puloh kali dh ni.wa teka .(eh wa tipu je)  .

wa dari tadi menghadap laptop nih.dengan harapan line wifi di kolej wa laju sepantas harimau cheetah mengejar mangsanye dengan penuh kebengisan plus kerakusan. tapi ternyata line kat sini ibarat siput mengkinzir buta .." Karam dilaut asam boi bubuh dalam air limau,eh sedapnye. Cik Melah melaporkan di tv  empat puloh .. see wa serabut sebenaqnya nih.wa nak wat koje pn tergendala,

wa rasa takat ni je wa boleh taip..kang terkeluaq plak keserabutan wa nih..ayat wa taip kat ats ni pn tah macam hilang arah ja.. cukup la mlm nih,,wa dpt update pn kira ok ar nih.dengan line kejab2 OK kejab2 KO,sakit hati tol .walaupn wa rase entry paling ngek wa taip nih..xpa la..janji wa puas..blog wa suka hati wa.. x mau baca sudah ..sila cancle ,harap maklong :)

tata..good night semua :)



notapoketseluaq : harap mereka2 yg berkenaan menghupgradekan line wifi secepat mungkin..kih2.



Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

CONTEST KALENDER 2013 EKSKLUSIF HAZWANHAIRY | BOX CREATIVE

hai..salam jumaat  pada semua blogger mahupun silent readers. actually ptg nih cik sue nak join contest dari tuan empunya blog yg glamor,hot, senang citer blog retis u..auww :D
cik sue pn dah lama x join contest nih, tertarik la plak dgn contest dari Hazwan Hairy nih, simple kot. hadiah yang ditawarkan pun menarik iaitu Kalender Eksklusif 2013 by Hazwanhairy dari Box Creative .

sape2 nak join or nak tahu lebih lanjut tentang contest ni >> KLIK SINI << ,ok :)


 ni ar kelander tuh,cantik kan :) 
kalau dpt kelender nih wahh,mau tepek kt hostle wa la..kih2


expired date : 12/12/2012

notapoketsseluaq: so ape tunggu lagi jom la ramai support contest by Hazwanhairy nih. "saya sudah anda bila lagi" :)





Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

RESULT OH RESULT !!!

Assalamualaikum w.b.t


Salam sayang & salam 1 M'sia. wah2 semangat plak wa pagi nih. Diharap anda semua sihat2 hendaknye. actually pagi kelmarin 9 nov 2012 tarikh kaum kerabat wa smua pakat berpusu-pusu pecah masuk website uitm. al maklong la. semua pakat nk tau dapat result brape,setelah lbh 3 minggu brperang dgn kertas2 soalan yg gila ohsemm..trmasuk la wa yg x seberapa nih. kalut jgk nk check, dengan harapan yang tinggi mengharap kan keputusan wa dekan....
ceh dekan..kununnn... wa beragan + teringin .eh sape la x mau dpt dekan kn..p la tnye mat rempit pn lepa pn mau dekan pa,tp dekan dlm perlumbaan lepa la.eh ape celup wa merepek nih..mohon abaikan ,wa cuma nk complete kn introducktion wa je. wah sepeking omputih lak wa skung ni.nampak x wa makin tero dlm english.  ni berkat wa pay attention in class.

actually wa nk cerito cikit situasi time wa nk check result tu..wa dpt tahu result kul 10 pagi bwu leh check.tp wa mengambil keputusan kul 10.45 bwu check. dalam masa yg sama mmber wa send mcj

situasi 1 :
 member : salam. lu dh check result ke blom
 wa         : w'salam wa blom check ag weh,wa tkt ar.
 member : ek eleh, lu kata lu anak mak , ape celop lu tkt2 nih, lu check sekarang, kalu x wa sembelih lu .
 wa         : orait2 skrang jgk wa sembelih,eh bukan skarang jgk wa check.

wa pun dengan perasaan excited + ketaq lutut + tkt + mcm2 ar .dgn lafaz bismillahirohmanirohim wa klik ada satu email cth yg bwh nih uitm dh send kt wa..




elok wa klik je ,wa scroll, scroll ag ke bawah,lagi bawah.. wa scroll atas balik. pastu wa pelik, asal result wa x da. x kn mamee monster bwk lari result wa kot.. wa pun berfikir sejenak.. pastu wa baca balik satu persatu yg tercatat dlm email tu. alangkah terkezutnye wa dia kata wa punya result disekat sbb wa x lengkapkan sufo adik beradik,spupu sepapat UFO  . ape kes pulak wa x lengkapkan sufo . wa dh buat smua menda nih,sblum start exam ag, tp kenapa perkara ini perlu jadi pada diri wa. wa buka fb smua mmber  dok pakat update status gumbira sbb pass exam,pastu dok  tnye wa , lu dpt pointr bape wei? lu dekan pa? , ceh wa rasa mcm nk bgi lepa tuh makn maggie ja, wa dh la sedih, dok sabaq ja ,rse nk nagis je time tuh, apekan daya dh x kuat beb. dh la result wa kne sekat ,tah ape jdi kt result wa, mcm2 dlm fikiran wa, dalam aty wa anggap itu semua dugaan .....

wa terus call number yg trtera dlm tulisan merah tuh. direct line busy, bila dpt je x angkt, wa pn tukaq plan B wa call member, wa tnya die cm na nk wat nih, die pun x tau, tp die bg kt wa number lecture swuh tnye cm na.. wa pun ikhtiaq la p kol & mcj tnye lecture tu. die bls mcj wa, lec ckp swuh kol HEa, tnye lepa, wa pn ingt nk kol la klu blh nk settle kn cpt2, pas2 wa pn bawu teringt wa study kedah,kedah ari jumaat cuti ,mmang x da owg angkt la klu wa call pn. nmpk nye ari ahd jgk la wa kne tnye, wa jdi lagi pening pkiaq bnda2 nih, wa cuba fikir balik. x kn wa x buat sufo sedang kn wa ingt ag wa g library buat bnda alah nih dgn member wa.

tulisan merah nih ar yg wat wa terkezut, 

wa x puas aty wa buka balik check , sudah terang lagi bersuluh mmang trnyata wa dh buat dh tulis kt situ complete .tp nape x leh tgk result, waaaaaa,sedih kot kenapa harus terjadi pada diri ini  :(


wa pun dh x tau nk wat cm na ,wa cuba tenangkan diri wa, yg penting ari ahd wa nk kol hea.


*6.54 ptg waktu m'sia (9 nov 2012)

wa try on laptop, wa rse tergerak aty nk check skali ag , wa buka email wa, skali dgn fb pun wa login. tetiba tang notification tuh ada mmber kls wa post link sape2 yg belum check result, wa pn slumber je la klik nk try , dh seratus enam puluh empat kali wa check x boleh masa pagi tdi tuh, wa cuba nasib try skali ag, wa msukkan number mtrik n pssword wa, dgn sepantas kilat  nah ambik kua sebijik result wa , wa rasa mcm mimpi, wa tampo2 pipi, wa cancle balik,wa try ag kua bnda yg sama , ya allah wa lega x tau nk habaq, allah je tau kot perasaan wa time tuh, 1st wa rse bersyukur sbb dh blh tgk result, 2nd wa tgk result wa not bad jgk la, pointr pn 3.++ , cuma  mcm wa ckp wa blum cpai dekan ag, tp wa tetap bersyukur ,alhamdulillah sgt sbb sbjek killer wa llus beb, lulus kira ok ar x kne repeat 2 yg wa happy sgt. hehe
now i feel good. smlm pn wa tdo dgn lena. terima kasih ya allah .itu saja wa nk citer..gila panjang kn.

*Maap la cik kiah, pak meon n rakyat jelata semua, wa x tau apesal wa taip gila panjang, sape sudi baca sampai habis, terima kasih sangat2... 



eh cop2 sebelum nk tamat entry ni wa ada 1 sajak kot,em layan je la. pendek je kawan wa yg karang ditujukan khas utk ENCIK "Dekan" 

Akan ku capai kepala mu dekan,
Biar ku tangkap rambut mu dekan,
Akan ku petik janggut mu wahai dekan,
Moga setiap semester aku bisa menjadi 
penerima anugerah mu dekan........


notapoketseluaq: Taniah jgk pada semua kawan2 wa yg dpt dekan & yg x dpt dekan tuh next sem kita pulun weh,bagi semua dapat dekan .. see you uolls next sem 

sekian,wasalam ..tatatititutu :)



Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

AMALAN BAGI MENAJAMKAN PENGLIHATAN MATA

Assalamualaikum wbt

Dh 2 minggu wa stay kt rumah, keje dok bela badan, terasa la jugak berat badan naik, xtau la bpe kilometrico   ,mana x nya dok umah mkn sedap2 wei, sental 2,3 pinggan, tp mengikut citarasa mulut wa. kalu peberet mmang sehingga pinggan,cawan,seduk wa tokak. wa lama x update blog ni, rindu plak. kecian kt blog wa, sunyi je. wa dok umah tp wa dok mentela'ah cherita korea. " To The Beautiful You" gila best (saja nk promote), sampai wa  lupa  yg wa blom update blog, ceh..

ha siap jgk pendahuluan wa, kih2, agak kelintangpukagan disitu tp lantak ar, suka aty wa nk tulis pa pun :)

ok,berbalik kepada tajuk diatas, wa tau tajuk x berapa nak menarik nafsu hampa. excelli  
wa terbaca kt fb ,if dah ada yang tahu tu ok la, pada sapa yg x tahu, ini merupakan ilmu baru utk korang,so x salah kan wa share ..


Ilmu menajamkan mata & mengurangkan rabun mata. 


kucing pun rabun, APAKAh??

ilmu ni semua orang boleh amalkan terutamanya yang rabun tu, wa tengok kawan2 wa pun ramai yg rabun & kdg trpaksa tambah power "spec" mata dieorang. tp ada jugak yg x rabun tp gatai pakai "spec" nk bergaya kata nya, puihh.. dah elok2 mata tu nk pkai spec pulak. lantak lu la ,asal lu bahagia. :)

ada satu cara iaitu masa korang semua nk menjawab azan, bila dengar laungan

 "أشهد أن محمد رسول الل " 

maka  hendaklah kita menjawabnya dan kemudiannya membaca ayat ini :

فَكَشَفۡنَا عَنكَ غِطَآءَكَ فَبَصَرُكَ ٱلۡيَوۡمَ حَدِيدٌ۬

(sila rujuk surah qaf (ق) ayat yg ke 22)

kemudian hembus dekat belakang ibu jari seperti dalam gambar di bawah, pastu gosok belakang ibu jari tu kat kedua2 mata... ( jari kana ke mata kanan, jari kiri ke mata kiri)



Tambahan :
selain cara yang wa nyatakan diatas ada lagi

* Contohnya nk elak daripada rabun ni elok la ambil makanan yg mengandungi vitamin A & D , kangkung, carrot, buah-buahan - apple, papaya, manggo ,and ect .
*Exercise mata juga perlu, mulakan urutan dari tengah kening ke tengah, hujung mata dan kebawah mata, seperti urutan separa bulat. Ia boleh melancarkan peredaran darah ke mata.
*Tutup kedua-dua  belah mata, letak jari telunjuk dan jari tengah pada tengah-tengah mata & tekan dengan lembut , ia juga boleh mengurangkan regangan otot mata anda.


Insyaallah , sentiasa amalkan, akan dapat lihat perubahannya, yang penting kita sentiasa bersangka baik dgn Allah. ia berguna & dgn izin allah akan pulih dari rabun, ini jugak merupakan salah satu ikhtiar utk kesihatan mata kita :)



notapoketseluaq : Alhamdulillah setakat ni mata wa ok ag, x perlu pakai spec bagai, syukur sgt,
                           Selamat Mencuba :)

Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

SEGMEN TINGKATKAN FOLLOWER SAMPAI LEBAM !!!!


Haii uolls... selamat pagi,salam sejahtera, & salam 1 malaysia !! Salam ape??? Salam 1 Malaysia :)
ok arini ciksue join satu segmen , join pn disebabkan ada Cik Adik Manis tag nama ciksue .hehe. kebetulan jgk arini mmang free sgt, so go on je la.



  
( sila klik manja kat banner atas ni kalu anda nk join segmen tersebut )

sebelum nak join segmen, semestinya ada syarat2 antaranya ialah :

  • wajib buat satu entry bertajuk "SEGMEN TINGKATKAN FOLLOWERS SAMPAI LEBAM"
  • tempek banner atas tu
  • printscreen followers korang
my followers

  • tag sorang blogger @ sebanyak mungkin blogger dalam entry tu
Cik Sue Tag :

  • publish entry
  • post kat comment " xiao "
syarat biasa :


*3 pemenang yg berjaya meningkatkan followers sebanyak mungkin akan mendapat hadiah misteri. 
* 10 orang bertuah akan dimasukkan dalam bloglist blog xiao
*penyertaan ini akan terbatal jika kurang daripada 30 orang join !!!

expired date
30/11/2012

k.tata :)


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

PEPERANGAN FINAL EXAM MENANTI DI MELBOURNE

Assalamualaikum w.b.t



halo uolls..

.waa dh nak balik melboune esk.,syok sgt ..tiket flight waa x beli ag ni .waalawehhh stresss nih...hahahahahahkahkahkah (gelak jahat)
waa sebenaqnya x tau nk wat pendahuluan ape. waa kekurangan idea.....waa dh mula rasa lapo, bau gulai ikan kering mak waa panaskan kat dapur (apa waa merepek ni, xda kaitan langsung). ok abaikan..

errr   ......waa skippp la noh.., tetiba waa rasa bengong seketika ........................................................

>>>>>>>
>>>>>>> :D

Setelah lebih kurang seminggu waa menghabiskan cuti study week waa kat umah.. teruk un.. orang cuti stay at kolej je.study sana, tp waa balik rumah. cop2 waa bukan pulang saje2.. waa baca jugak buku beb.. cehh  bajet nk tunjuk rajin lewtu ...

waa x tau ar.. waa cuak gk ni selasa ni waa start exam, first paper BEL diikuti CTU, OMT aka office admin &  Math . haha..
waa bawu sentuh BEL & Ctu je..math haram x sentuh ag.

esk bawu waa balik melbourne merbok. lama kan waa cuti, mohon bg waa 2,3 das penampo(lebih pun x pa) waa redho.. xsedar diri nk exam. x reti2 nk balik kolej.. puihh !!..

Dalam 3 minggu jgk la, exam waa berlangsung. so waa kna usaha sehabis mungkin lawan musuh2, macam main game lak un.. dlm tempoh 3 minggu , exam berlangsung waa janji kt mak & ayah waa, waa x mau balik bila time minggu exam.

mak & ayh : "boleh caya ke" ????
anak mithali : percayaaaaaaa lahhhhhhhhhhhhhhh ............................


Sebelum waa balik melbourne  merbok menduduki exam. maklum la dah balik melbourne merbok nk update blog , online fb mana boleh , line kt sana siput sangat beb, time x exam pun waa haram payah nau nak buka. lagipun nak exam ,waa nak stop sat tumpu exam. bukan lama mna pun exam ni 3 minggu je. update blog bila2 pun boleh ye dok. !! waa disini ingin memohon maaf jika waa ada terkasaq bahasa, tersalah bicara sesama blogger2 yang waa kenai, kawan2 semua. harap hampa maafkan waa yang cumil ni, doakan waa agar dipermudahkan semasa jawab exam nanti. ;)


Lecture waa cakap bila kita nak jawab exam, jawablah dengan penuh bergaya..

macam ni boleh kot noh
(waa rasa rakan sebelah pengsan kalau tengok muka waa cam ni)


sekian wasalam..

notapoketseluaq: Terima kasih la pada siapa yang rajin singgah, terjah, skodeng blog waa yang tak seberapa ni. 



Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

JOM AMALKAN :)

Assalamualaikum w.b.t

haii,selamat mlm. hari ni c.sue share serba sedikit tentang ayat kursi ...pendek je entry mlm ni..saja la mood nak bagi tazkirah malam ni.



AYAT KURSI :


ayat kursi ni banyak kelebihan dia, seperti kita tahu, ayatul kursi ini dapat memberikan perlindungan kepada diri kita dari ganguan syaitan..

1) Baca pada saat keluar rumah 
- 70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi..

2) Baca pada saat masuk rumah
- kemiskinan tidak akan memasuki rumahmu..

3) Baca setelah berwuduk
- darjatmu akan dinaikkan 70 tingkat

4) Baca pada saat tidur 
- malaikat akan menjagamu sepanjang malam

5) Baca setelah solat
- maka jarak antara kamu dan syurga hanyalah kematian



notapoketseluaq: Sama-samalah kita amalkannya.
                          "anda buat,anda dapat" (ayat : Ustazah Siti Nor Bahyah) :) 


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

GELOMBANG FINAL EXAM

Assalamualaikum w.b.t.

sebelum 2 izankan saya berpantun,
dua tiga kucing menari,
mana nak sama cik milah sorang,
2,4, boleh kucari -cari...
hayooo...Final exam sudah mali ..??.            (pelik je bunyi, em lantak la)


haii uolls, sihat? berdebu dah la blog ni, lama x update new entry. nak wat cam na gua busy dengan assignment, test, presentation plak.. so x dpt nk menghupdate. mlm ni la gua berkesempatan utk update ceritara cinta , eh bkn ceritara beruk dengan musang berjanggut.kisah nya cm ni, pada suatu petang yang suam2 kuku, x berapa nak panas la, musang berjanggut berada dibawah pohon anggur yang rendang, tiba-tiba datang sang beruk berkata @#$%%%^.cantik janggut........eh apa yg aku merepek ni ..maaf ya ini akibat terlebih makan, makanan x sempat hadam dlm perut, maklum la sekarang ada kt rumah, makan byk sangat, kalu dok hostle makan bagai kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.. kecian kan..harap hampa sedekah 10 ketul ayam KFC kt cheq..muahaaahahaha.

ok2.. cheq bohong ja kat ats 2.

pejam celik, celik pejam..mata gua ngantuk la..hehe. gua rasa sat ja masa berjalan. tgk2 gua dh nk hbs sem dh, gua nak final dh wei..cuak kot..gua harap gua dapat buat yang terbaik time exam nanti..& memperoleh result yg baik jgk inshaallah.. skung ni dh start cuti study week.. gua pun nak manfaatkan cuti ni dgn sebaik-baiknya dgn mentekedarah mentela'ah buku. :)

last sekali gua nak say good luck for KBM1181C, to my roomate ang paper byk exam t,wat leklok noh,and  to my beloved friends sehati, sejiwa , seraga.."Syera, Wanny, Husna & Aina" .good luck jgk untuk hampa semua harap2 kita berlima pulun bg dpt pointer yg kita idam-idamkan weiii ..Good luck jugak pada sapa2 yang nak final exam ni..bersedialah anda :)

KBM1181C

beloved friends

eh one more thing
gua nak peringatkan kepada sesiapa yang nak menduduki perperiksaan x kisah la student u ka, yg nak ambk  UPSR(dh hbs, seronok lah hampa), PMR ka, SPM ka, STPM, or STAM ka. ni gua nak share preparation sblum p dewan perperiksaan .



1) Malam Sebelum Peperiksaan.
  • pastikan anda tidoq secukupnya untuk memberikan kesegaran pada keesokkan harinya.
  • kumpulkan keperluan teknikal untuk peperiksaan contohnya pen , pensil, pembaris, pemadam.
  • PENTING - kad pengenalan, slip peperiksaan . letak ditempat yang senang diambil & mudah diingati.senang..hampa simpan teruih dalam beg yang nak bawak p exam esk.
  • kuatkan azam dan tekad untuk berjaya.
  • facebook,twitter, blog & seangkatan dengan nya kurang kan buat seketika,
gambar hiasan


2)Pagi Sebelum Peperiksaan
  • jangan lupa ambil sarapan pagi. yang dok hostle 2, hampa spare la roti 
  • jangan lupa bawak benda2 PENTING seperti diterangkan diatas.
  • datang awal ke tempat peperiksaan , sekurang-kurangnya 15 minit sebelum peperiksaan. ini bertujuan memberi ketenangan kepada anda.
  • sebaik-baiknya jangan berbincang lagi tentang pelajaran dengan rakan2 sebelum masuk ke dewan peperiksaan.  perbincangan seperti ini boleh merunsingkan fikiran anda.
  • berdoalah agar anda tenang, dipermudahkan semasa menghadapi peperiksan & mendapat kejayaan yg cemerlang.
  • masuk dewan peperiksaan dgn disiplin & berkeyakinan.
  • pastikan tempat duduk anda selesa. duduk dan tenangkan fikiran anda..
berdoa, usaha , tawakal


:)


sekadar perkongsian.sekian, wasalam...

notapoketseluaq: doakan cheq noh.hehe :)




Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

SALAM KEMERDEKAAN

Salam..
haii uolls....

gua nak citer serba sedikit detik2 malam ambang kemerdekaan..best habaq hang..gua nak ckp sama lu, 1st time gua sambut merdeka dgn member Uitm, sebelum2 ni gua sambut merdeka kt umah je beb, kdg2 tu penah la jgk kua jenjalan dgn famly,bila dah nak dekat2 kul 12 kiteowg benti kt satu tempat yang agak menjadi kegilaan orang2 menyaksikan percikan bunga api. cam tu je la.. tp yang membuatkan best nye gua sambut merdeka kt uitm ni mcm2 acara dieowg sediakan.best sesangat..

actually student yg stay kt kolej kiteowg tidak dibenarkan balik "di quarentine dengan erti kata lain perintah berkurung..haha..mana x nya rabu tgh ari klu x silap gua pintu gate uitm tutup, x benarkan student balik... dieowg x bagi balik ada sebab..lg pun ari jumaat boleh je balik doh.. gua pun pada mula nya bengang la jgk. asal x bagi balik..dh la ari khamis satu uitm x da kelas,semua staf dpt cuti "famly day" .. student pn apa ag..comform ar kalut nak balik awal.besa la jiwa remaja.. seboleh2 nya nak jugak balik.. tp gua dpt tau ada la jgk yg dpt pelepas balik smpai g jumpa rektor gua pun x tau la kesahihan cerita tu..

gua pun nak balik jugak beb...tp bila gua pikir2 balik..x salah kot dieowg wat cm tu..uitm x bagi balik sebab nak ajak student meimarahkan,memeriahkan lagi malam ambang kemerdekaan tu..tp dieowg keras kepala sgt..nak balik jugak.. tp gua yg baik ni..gua balik pagi jumaat beb, bak kata rektor masa beri ucapan "muka x dpt balik, memang nampak senyum tapi senyum dalam tangisan.." haha.. memang pun.. tp gua redho je..lagi pun bila buat cm tu gua dapat jugak spent time sambut merdeka dengan kengkawan. sambut merdeka serba islamik gitu..best pe, daripada sambut merdeka kua laki pompuan x tentu hala..balik lewat2.lagi x elok. mula la terjadi perkara2 yg x sedap dipandang,x sedap didengar & semua x sedap lah. betoi ka ayat gua..gua guna bahasa baku mna gua pun x tau..hihi..lantak lah :)



Sebelum detik 12 mlm tu..mcm2 acara diadakan.. diantaranya :

1. sembahyang berjemaah mahgrib, isyak n solat hajat,
2. ceramah tentang erti kemerdekkan dtg khas dri penceramah jemputan iaitu IMAM MUDA HAFIZ

ni la Imam Muda Hafiz 

3. seterusnya diteruskan dengan acara pentas seperti : 

- persembahan Brass Band (syok gila) 
- persembahan Retis...hehe Retis kecik molek iaitu juara realiti tv rancangan "Adik-adiku"
  adik munir ni buat persembahan nasyid dan syarahan tentang saat2 akhir detik rasullullah wafat..subhanallah 
  dpt rasa time adik tu ckp dengan nada yg sedih time dia cerita nabi nak hembuskan nafas yang terkhir.. 
  sedih sangat.. pape pun syabas la adik berjaya wat kakak2 & abang kt dlm dewan tu insaf ,hehe :D

 
Adik Munir(sedap oo suara budak ni)  


 Adik Munir & Pengacara Majlis pada mlm 
"Munajat Ambang Kemerdekaan 2012"

4. persembahan akustik daripada student Uitm & persembahan sajak dari rektor uitm Kedah.. 1st time tgk 
    rektor baca sajak..sporting + sempoi la...
5. dan yang terakhir sekali kami beramai-ramai berkumpul di luar Dewan untuk mengira detik2 jam tepat 12 
    mlm dengan menyaksikan percikan bunga api yg warna-warni.. best sgt :)



akhir cerita..sebelum gua nak undur diri..
salam kemerdekaan yg ke-55 tahun yang bertemakan " JANJI DITEPATI "
MERDEKA !!!! MERDEKA !!! MERDEKA!!!!! 



Notapoketseluaq : hampa sambut merdeka kat mana ??? :)

Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

CERITA BALIK KAMPUNG AKA RUMAH

Salam... haii korang..

mesti korang dh lupa kt ciksue kn ke korang rindu cik sue .hehe
al maklum la lama dh x update blog,blogwalking lg la. haram ....bkn sombong, bkn mlas.tp agak ke-busy-ian.. eh betoi ka eja cm tu..em whatever lah..besa la, dh jd student ni masa tu agk terhad cikit. tp cik sue tabik ar pada sesetengah blogger yg dpt bahagikan masa dieowg..Taniah utk anda :)


yey2.....saya dah ada kt rumah aka kampung...

gua x tau sama ada tajuk ada kene mengena ka x dengan cerita yg gua nk story ni.. maaf la ..gua lama x update sampai kan tajuk pun gua main taip ja,,tanpa berfikir sejenak..apa yg terlintas difikiran, gua terus tulis.. harap semua sudi baca ,kalau rasa x suka sila.. sila  dan sila pergi dari sini . 

ciksue sampai rumah tngahari kelmarin, mlm selasa syok je kemas baju kt hostel mana x nya pagi tu mak n ayh nk mai ambk bwk balik rumah dh..tu yg happy sgt. bulan posa 2 kali je balik umah selain nya puasa dekat U. sedih giler makan pun tak lalu, dok teringat kt rumah. apakan daya, x boleh balik. time nk balik rumah ada je program itu, ini, dengan penangan quiz ,test, and assignment segala. arrhhh sabar je la.. yang x tahan my roomate time2 minggu balik rumah..adoi lg ar..dh satu bilik dua owg..derek berbuka keseorangan bertemankan kipas, lampu, meja, kerusi, bantal & tilam .. :(
agak kejelesan bila tengok roomate kemas baju nk balik yg kita dok study nk test.. tersangat la.. menusuk jiwa raga..waaaaa ,,makkkkk kak x blh balik..sob, sob,....

tp alhamdulillah cik sue dh ada kt rumah sekarang.. bersahur pagi tadi pun makan berselera.. hehe.. belum tengok ag time berbuka..comfrom ciksue mkn byk.. dok kt hostel teringat masakan mak. dh ada kt rumah ni tunggu ag. eh korang tahun ni baju raya kaler apa..?  ciksue tahun ni 1 famly kaler hijau. mlm semalam sempat lagi ciksue & adik pmpuan buat biskut cornflakes coklat, ptg td buat biskut mazola. mlm ni nk buat biskut cornflakes madu plak atas permintaan adik2.

1st try, selama ni beli ja, saja tahun ni galak nak buat sendiri. tp ok la puas aty, bila buat ramai2 ni merapatkan lagi ukhwah kekeluargaan tu.. tu yg best :)

bila raya ja, tiap2 tahun 1st day raya rumah ciksue dgn makcik mesti kami buat open house, jemput2 la datang raya rumah ciksue.. mcm2 ada.tahun ni ciksue dengar2 ada laksa, koey teow th'ng or theng ka x reti eja..hehe , ada lemak,ketupat,rendang ayam + daging, eh mcm2 ar. best kot.. meriah je rasa. dpt jumpa sedara mara, jauh dekat semua turun...:)

ha hampa nak tau x,,tahun ni gua heran 1 kad raya pun x sampai kt rumah gua..kah3..
tetiba teringat nostalgia zaman sekolah2 dulu, ada je kad raya byk lak tu,,yg bg by hand pun ada, yg jauh2 still pos kad raya,, yg x tahan dok kampung sebelah je pun, pos kad raya jugak memang sempoi la zaman dulu..sekarang gua tengok ramai yg mengunakan alternatif media elektronik send guna message ja htq pantun raya , ucapan raya yg kretif ckit, edit boh gambar serta ucapan raya tag kat member2 ok la tu, mcm2 dh gua jumpa.gua pun rasa cm nak edit je kan, sebagai ganti kad raya.. kah3. tp gua memang x da langsung kad raya tahun ni giler bapak sedih ... pecah rekod kot..tahun ni x da langsung..

k lah..ciksue curi2 update sebenaqnya ni.. my mum dh panggil swuh tulun kt dapur.. masak ayam masak merah kata nya..jom2.. ciksue undur diri dulu..inshaallah t ciksue update pasai rayat..  :)



notapoketseluaq : selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir & batin (salah silap harap dimaafkan) saya tujukan khas untuk semua blogger2 yg mengenali saya & juga kpd silent reader :)


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

TIPS POWER ..haha

Assalamualaikum...hai uolls..
cm na arini puasa  hari kedua..OK tak, ke KO..
harap2 semua still ok ag..kepada sesiapa perut dia dh bershuffle tu..harap bwk bersabar ye..hehe
korang tgk tajuk pn POWER kn saja nak bg gempak cikit. ok staright to the point nak share ckit tips2 menarik lagi berguna ..


TIPS KEJUTKAN ORG BANGUN SAHUR yg agak MENCABAR hihihi

khas utk org yg liat bangun sahur...

1.Pegang anak jari kiri atau kanan sambil memanggil nama dia perlahan2
2.Sentuh bahu orang yang tidur tu dan goyangkan perlahan-lahan sambil panggil nama dia....
3.Renjis air kat muka dia...
4.Tampar-tampar manja pipi dia..
5.Tutup kipas/air cond 

Tapi kalau still tak ada effect,

1.Jerit nama dia sekuat hati...
2.Gigit ibu jari kaki dia, macam hantu toyol gigit
3.Simbah air sebaldi, kalau boleh air rendam baju dan stokin busuk korang
4.Tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
5.Goyang badan dia kuat-kuat dan jerit "tsunami" tsunami !!!

Tapi kalau still tak ada effect gak,

1.Pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka !!!! sambil seru nama dia banyak-banyak kali...
2.Pergi dekat dengan dia dan baca je surah Yassin !!

Tapi kalau still tak ada effect jugak... Ni je la cara terakhir..

1. Panggil je orang masjid atau surau untuk uruskan...kerana Tuhan lebih menyayanginya...Innalillahi wa inna ilaihi roji un...






Gambar hiasan :D


notapoketseluaq: sapa x posa penuh x leh dpt duit raya..ngee :D





Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

RAMADHAN AL-MUBARAK





HAMPA KENAI DAK ORANG YANG DOK UMUM POSA NI ??



Assalamualaikum w.b.t

Bagi menyempurnakan titah perintah seri paduka baginda yang Di Pertua Agong, setelah diperkenankan oleh  duli-duli yang maha mulia raja-raja maka adalah dengan ini saya mengisytiharkan bahawa tarikh permulaan puasa bagi negeri-negeri seluruh m'sia telah ditetapkan pada hari sabtu 21 hb Julai 2012...Sekian wasalamualaikum w.b.t :)

 walaweh....Cik sue ada gaya jdi Datuk Syed Danial Syed Ahmad yg umum puasa tu..hehe :D


yey2..puasa pn dh dekat.sabtu ni. 21 julai 2012/1433H disini cik sue ingin mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak kepada seluruh umat islam di seluruh dunia yg akan menyambut puasa .sama2 la kita jauhi perkara2 yg blh membatalkan puasa dibulan yg mulia lagi berpahala ini.sama2 mengumpul pahala. time bulan puasa ni la byk sangat pahala blh kita dapat.


jauhi  perkara blh batalkan puasa@perkara yg melalaikan dibulan puasa  & kejar pahala

>> KLIK UNTUK TUMBESARAN <<

ha ni ciksue dengan baik hatinya sertakan niat2 puasa sebulan,niat tiap2 hari & juga doa buka puasa.
sila take note. satgi hampa lupa nak niat. jangan dok buat lupa.puasa tu penting. rugi sapa x posa..

k.lah that all for today ..nanti ciksue update entry yg trbaru ye..
salam ramadhan yg kengkawan :D






notapoketseluaq: time bulan puasa jangan dok minum air paip lak.. hehe (posa jangan x posa), jgn lupa p terawih weh !!!


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

~ Contest MEGA 2012 Hazwan Hairy ~



haii..pa habaq semua..lama cheq x hupdate blog.arini bwu rasa berkesempatan nak menaip2..
actually td cik sue ada tertgk ada contest by Hazwan Hairy..so rasa terpangil untuk join that contest.....
mana tau menang..even cheq tau header cheq x secantik mana pn..ceh !!..xpa la..saja cuba nasib ..kih3



ehem3>>>>>>>>>ni la tuan empunya blog yg buat contest ni,
lawa kn header die nak banding dgn header cik sue..x dpt la secntik cm tu..



see..my header..tersangat la simple...
ok now..description my header >> cik sue x tau la cm x da description je..but just my header mngambarkan yg blog ni simple & hampa nampk kan ada kata2 kt bwah header tu "JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARIPADA SEMALAM" 

*disebalik kata2 tu cheq saja nak selit sedikit nasihat,peringatan ...Jadikan hari2 yg mndatang dgn lbh baik dri hari semalam dari segala aspek yg kita lakukan ..ingat allah..& juga membuktikan kita ni semakin bersedia menghadapi / mengingati kematian.. 
jangan dok seronok sangat lah !!!..( tetiba jadi ustaz lak ) hehe :D


sapa2 nak join contest ni 
>> SILA KLIK MANJA <<

notapoketseluaq: harap2 cheq la pemenang..kih3.....(perahsantan perasan)

Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Cerita, Ceritu, Cerito :D

Assalamualaikum.... kepada sahabat2 blogger & juga kepada silent riders..semoga sihat disamping orang2 yang tersayang..



Lama tak update blog..rindu la plak..maklum la busy cikit la skung ni .kelmarin baru balik umah. kalau kat Merbok line tak berapa nak laju.besa la kna kalau dah dok hostle ni..oh untuk pengetahuan hampa ciksue dapat sambung belajar kt UITM Merbok tau dak.course biasa2 saja..but bgi ciksue quite challenging gk ar..ciksue x sempat nak update sebab busy cikit, urus pendaftaran, mcm2 ar dgn kne g MDS ag .penat sgt kne bgun awal, tidur x da la lmt sgt , tp letih ar semua nk cpt un..mkn,jalan, semua nk pantas..bak kata PM aka Pembantu Mahasiswa/i   still terngiang2 ag kt telinga ciksue., "pantas siswi, pantas.." haha.but fun sgt masa MDS dok wat senaman si tommy  dgn Ayumi lak un.best tau dak.actually ciksue dpt sambung blja .. syukur sgt2...kalau ikut kan dgn umur ciksue sekarang sepatutnye dh digree dh.kalau tengok member2 semua dok smbung digree . tp apa kan daya.jodoh tiada..eh2 apa yang ciksue ngarut ni..hehe..ciksue dpt smbung dip je..tp syukur sgt2 masih berkesempatan, berpeluang,allah mendengar setiap doa2 ciksue..alhamdulillah. even lambat pun ciksue x kisah. Selagi boleh belajar ciksue akan belajar .x kan ada sikap putus asa dalam diri ni.

Ciksue x dapat nak update banyak2 wat masa ni.. lgpn sekarang dah start kelas.. assignment pun dh ada..
hari selasa 19 jun 2012  ni nenek ciksue meninggal dunia.. ya allah terkejut gk la. sedih sangat..time tu plak ciksue kene g dewan perdana ada majlis perasmian himpunan usahawan Muhidin Yasin datang uitm merbok. dgn hst silent. suasana riuh rendah..memang ciksue x dengar langsung ayah call ..nenek meninggal pukul 7.30 pagi. pukul 11 bawu ciksue dapat tau..punya kalut la bilaa dapat tau nenek meninggal dalam otak ni dok pikiaq nak balik cepat ja..nasib baik ciksue ada saudara keje kt uitm.balik tumpang dengan dia ja..tu pn sampai umah kul 3 ptg. sebab saudara ciksue tu ada meeting.terpaksa la tunggu... tp alhamdulillah nasib baik ciksue sempat tengok arwah nenek & sempat jgk ikut serta masa mandi kan arwah..


Ciksue x tau ciksue dok taip apa..rasa cam lintang pukang je cerita kat atas ni..haha..lantak ar. skung pn dah x tau nak taip ape lg x da idea...t inshaallah ada masa free t ciksue update entry best2 k..doakan ciksue dapat blja dgn baik kt uitm ni...


k lah..tata uolls..
btw thank la pada sesiapa yang still singgah blog ciksue yg x seberapa ni.syg hampa semua :D




notapoket: gua x sempat nak ambik gmbo time MDs tu.so x leh nak tunjuk..hehe. nanti ada masa gua update pasai member u & roomate gua yg best  :D

Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved Cik Sue.blogspot.com