Background

buih

Si Kacak & Si Cantik (My Followers)

Dashboard

Heartbeat

~ PeTuA pEnJaGaAn MuKa ~

(= assalamualaikum...halu =)

Lame dah aq x update blog ni,bersarang dh pnuh labah2..hak3,ok lah kali ni entry yg aq nk share kn dgn korang semua agk menarik la jgk,,title die mengenai penjagaan muka..ha !! best kn..huhu. cik kak di luar sne termasuk la aq..hehe.. yg mengutamakan kecantikan wajah, pastinya menginginkan raut wajah yang bersih,lincik,gebu ,kulit wajah yang segar serta kelihatan muda sepanjang masa Kalau rase nk jimat kn wang anda x payah dah g salun kecantikan, kat rumah pn dah boleh buat tanpa mengunakan perbelanjaan yg besar..Sebenarnya apa yg ada dlm peti sejuk kt rumah kite 2 dah boleh dijadikan bahan eksperimen...=)..eh ,, aq lawak je, boleh dijadikan bahan utk mencantikan wajah la.

.... kenape x percaya ...

Ok,mai cheq kupaskan 1 persatu

  1. Bagi mendapatkan kulit muka yang halus ,Ambil sebiji tomato masak & kisar dgn halus. Kemudian lumurkan pd muka anda kira2 20 minit. Setelah itu, bersihkan muka dgn air suam. Amalkan selalu. Buah tomato ni juga berfungsi utk membersihkan kulit.

  1. Seterusnya mengunakan asam jawa. Asam jawa juga byk kegunaannya selain menyedapkan makanan tetapi utk kecantikkan juga boleh digunakan. Cara-caranya ialah bacuh sedikit air & tepung ubi, kemudian kacau hingga sebati. After that, pastikan bancuhan x terlalu cair. Setelah itu, pupurkan @ dgn kata lain tempek2 je kt muke 2 mcm boh bedak sjuk ,lepas dh tempek2 di muka & biarkan selama 15 minit sebelum dibilas dgn air bersih.
  1. Untuk menegangkan kulit muka pula ambilkan sedikit tepung ubi kayu & timun tetapi,,pastikan timun 2 dihancurkan terlebih dahulu sehingga lumat. Kemudian campurkan keddua-dua bahan td dgn sedikit air. Pastikan bancuhan 2 x terlalu cair. Seterusnya, sapukan ke muka & biarkan ia kering.baru la basuh dgn air bersih
  1. Sebagai petua menghilangkan jerawat pula anda campurkan sedikit asam jawa dgn bedak sejuk @ tumbuk sedikit kulit kayu manis & campurkan bersama dgn bedak sejuk td.lumurkan pd bhgian muka yg mengalami jerawat. Setelah beberapa ketika, bersihkan muka dgn air bersih.

  1. selain itu, petua utk mengelakkan kulit muka cepat berkedut. Bersihkan sebatang lobak merah & kemudian parutkan lobat itu. Selepas 2, campurkan parutan lobak td bersama sesudu tepung jagung & sebiji kuning telur. Kacau hingga sebati & oleskan @ sapukan pd wajah sekali sehari.

  1. Tomato & epal jga boleh digunakan utk melincinkan kulit. Caranya, parut je tomato @ epal yg cukup masak, kemudian gosokkan perlahan-lahan pd wajah & leher. Gelatin pd tomato 2 boleh guna utk menghilangkan parut. Biarkan selama 20 minit & selepas 2 cuci muka dgn air bersih.

  1. Daun senduduk boleh digunakan utk menghilangkan parut. Caranya senang je ambil beberapa helai daun senduduk, kemudianupar-uparkan hingga keluar air & gosok daun pd tempat yg ada parut. Buat byk kali..inshaallah ilang parut. Daun ini jga blh menghilangkan jerawat pd muka dgn mencampurkan airnya dgn bedak sejuk.


  1. Akhir sekali..cara penjagaan muka dgn menggunakan susu segar. Susu segar bkn sahaja utk di minum tp bagus jga utk mendapatkan kulit muka yg gebu & lincin. Kalau x percya blh cuba sndri. Ambil segelas susu segar, sapu pd muka & gosok2 hingga rata, melekit, & kering. Kemudian cuci dgn air suam & lakukan 2 kali seminggu.

Nah, bukankan kesemua bahan terdpt di rumah anda & blh dilakukan sendiri rawatan muka di rumah lebih menjimat kan. kesemua petua2 yg telah dinyatakan ini harus la anda amalkan selalu ye....ok,,itu sahaja yg dpt aq share kn bersama korang tntg penjgaan muka ni…tunggu entry aq yg seterusnye ..w’salam…tata


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

~ Puisi dalam filem (KETIKA CINTA BERTASBIH) ~

C!NTA adalah kekuatan
yang mampu

mengubah
~ Duri jadi mawar ~

mengubah
~ Cuka jadi anggur ~

mengubah
~ Sedih jadi riang ~

mengubah
~amarah jadi ramah ~

mengubah
~ musibah jadi muhibah ~

itulah ~ C!NTA~















Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved Cik Sue.blogspot.com