Background

buih

Si Kacak & Si Cantik (My Followers)

Dashboard

Heartbeat

~ (Layan) ~

selamat hari raya !!!







Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Salam Lebaran 1432H




salam..

esk raya dah oooooiii......

Kuih raya korang dah siap??
Baju rya korang berapa pasang??
persiapan raya dah wat ke lom?

klu time2 raya msti smua busy memanjang..al -maklum la..raya setahun sekali.. :)

hari ni 29 ogos 2011 start dri pg td smpai mlm..x hbs2 dok wat prsiapan rya..letih2..but happy dpt tlng2 mak ayh wat prsiapan rya ni..ia dpt mgeratkn lg hbgn antra ahli keluaga tau x.. :)

actually kt umah Cik Sue ni..slalunye Hari Raya Puasa..msti kiteowg akn psang khemah kt tepi umah brsblhan dgn umah my cousin..only 1st day raya kteowg wat open house ..
1 open house 3 tuan rumah..hoho
happening sgt klu time2 raya ni..
ramai owg mai , makanan giler byk..smpai kembong +buncit perut Cik Sue .haha

Cik Sue x sbaq nk raya esk..nk mkn byk2..haha.Cik Sue x larat la dh nk taip pnjg2..sbb Cik Sue
rse nk g rest jab ..letih bebenor..hoho

ok lah..sblum sign out blog ni..

Di hari yg mulai ini..Cik Sue ingin menyusun sepuluh jari tgn +kaki hehe
ingin memohon ampun & maaf jka Cik Sue trksaq bhsa, trkcik kn aty kepd sesiapa shaja yg mngenali diri Cik Sue ini..

Cik Sue mngucapkn SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN


Pesanan ringkas dari Cik Sue

Bagi kengkwn2 kt luaq sne yg nk blik kpg last2 minute ni samada yg menaiki pengangkutan sndri or pengangkutan awam 2 berhati2 dijalan raya,swuh pakcik bas bwk dgn cermat..bak ka pepatah pandu cermat jiwa selamat..semoga hampa semua selamat sampai ke kampung halaman masing2 ye.selamat hari raya !!!! :)

oOOpsss....
Cik Sue trlupa..
kite jga akn smbut hari Kemerdekaan yg ke-54 kn..
ingt la perjuang2 yg dah byk berjasa ,brjuang utk mndptkn kemerdekaan negara..

MERDEKA!!! MERDEKA!!! MERDEKA!!! :)



Kibarkn lah jalur gemilang anda..:)



terima la 3 rangkap pantun dari Cik Sue :semoga hari raya anda tahun ini di sambut dgn gembira dan di rahmati oleh Nya.


Masak udang dan gulai ketam,
Pembasuh mulut kuih keris,
Berbunyi mercun berdetum-dentam,
Riang gembira di Hari Raya .

Memukul gendang pelbagai gaya,
Amat meriah riang gembira,
Ramai bertandang di hari raya,
Tersenyum riang sanak saudara.

Sungai Disusur Sehari-hari,
Dalam Gelap Menangkap Ikan,
Kami Menyusun Sepuluh Jari,
Salah dan Silap Harap dimaafkan.




Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Sedihnye..............=(

salam..
awi ni aq nk share kt korg ada 1 cite sedih.actually aq bc kt dlm fb td...i'm not sure this story true or not,but ini sekadar utk korg bca n hayati cite ni..

jalan cite nye cm ni..................

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..


Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..


Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho...


Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org ya ng ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.


Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi la st2 orang lain gak yang gua pinang.


Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. j eng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.


Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbun yilah rumah kitorang.


Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas na k borak.. oh boringnye.. Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..


Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok.. kalu gian sangat pon aku mero kok time kat ofis je.


Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..


Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingka p kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??


Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!
Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!


Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata ma sih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..


Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan b ini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..
Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.


Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la .. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la invest ment yang sangat2 meng untungkan!


Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pa sangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik kel uar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!


Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku lua hkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..


Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi me sti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??


Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!


So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..
Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!


Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??


Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantun g jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.


Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagita u, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!


Aku buntu..


Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, berg embira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..


Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.


Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..


Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..


Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok bal ik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,

Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ku juga benar-benar cinta padamu,
Dan kumenangis bila dirimu melamarku

Buat suamiku yang baru kupunya,

Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbicara,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar, Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..


Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?


4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?


Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.


Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenara n doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.


Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.


“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya k ematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”


Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..


Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..


Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

Copy by: sue

~tamat~

sedihkan..

~Cik Nur Shuhada~

~ sesiapa yg udah kwin 2 jga wife korg elok2..hargai la wife korg 2 selagi masih ada ~





Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Nasi Goreng Kangkung Bersama Telur Mata & Ayam Goreng

salam..

Mlm ni menu aq mlm ni simple je nasi kangkung.
Actually Nasi Goreng Kampung bkn Nasi Goreng Kangkung.,tp aq saja je la tkq nama ckit,..hehe,nasi goreng kampung a.k.a kangkung ni my mum yg masak utk mkn mlm atas permintaan anak2 kesayangannya. .
aq jd assistant je, besa la tlng2 ckit2 at the same time tlong mkn sekali..hoho.

ni ar pic nasi goreng kampung a.k.a kangkung 2..hehe


sedap..ooo..=)


Bahan-bahannya :

~Nasi
~Kangkung
~Ikan Bilis
~Bawang Besar
~Bawang Putih
~Cili padi (ikut ske nk boh byk ke ckit)
~Garam
~Serbuk Perasa

Hiasan :

~Timun
~Tomato

Cara-Caranya :

1.Tumis bwg bsar,bwg ptih sampai garing
2.Masukkan ikan bilis yg d tumbuk sehingga kesemuanya garing.
3.Masukkan sayur kangkung ,di ikuti dgn nasi putih, dan kacau bagi rata
4.Bubuh garam,serbuk perasa,seterusnya kacau hingga sebati@sehingga masak
5.Akhir sekali blh la dihidang utk mkn..=)


senang kan..simple je..k,lah t aq share resepi yg lin la ye..huhu
hampa layan la nasi goreng kampung a.k.a kangkung ni..pasti terliur..haha



hoho..sedapkn..



aym goreng 2 bli kt pasar mlm je pn..haha,sje nk bg meriah


lazat & berkhasiat

~ $eLaMaT MeNcUbA ~








Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Utamakan pasangan yang tidak merokok !!!!

Mufti Perlis Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin mencadangkan agar wanita yang ingin berkahwin mengutamakan pasangan yang tidak merokok.

Ini berdasarkan Islam menyuruh agar memilih pasangan yang mempunyai pegangan agama dan akhlak yang baik, sementara merokok merupakan unsur yang mencacatkan.


Ini atas beberapa alasan :

1. Perokok sentiasa melakukan perkara yang ditegah oleh agama iaitu merosakkan diri. Majoriti para ulama zaman ini mengharamkan rokok.



2. Perokok bukan sahaja membahayakan diri, tetapi juga keluarga; isteri dan anak-anak yang akan terhidu asap beracun rokok. Sepatutnya ibubapa melindungi anak dan keluarga, bukan membahayakan mereka.

3. Ramai perokok yang tidak menjaga kebersihan. Bahkan rokok itu sendiri mengotorkan diri. Di samping betapa banyak tandas dan kemudahan awam lain rosak atau cacat disebabkan kesan rokok yang dihisap oleh penggunanya. Ciri yang seperti ini kurang baik bagi seseorang bapa atau ibu yang akan mengepalai keluarga dan rumahtangga.

4. Rokok adalah pembaziran. Ramai perokok yang ketagihan sanggup utamakan membeli rokok daripada pemintaan keluarga atau keperluan keluarga yang lain. Mereka berkira untuk perkara-perkara yang baik atau perlu, tetapi lupa diri atau ringan tangan untuk membeli sekotak rokok yang sentiasa meningkat harganya.

5. Merokok adalah contoh yang tidak baik untuk anak-anak. Maka perokok mencacatkan ciri-ciri keibubapaan. Justeru, ramai anak perokok turut merokok samada setelah dewasa atau sebelum cukup dewasa.

Atas alasan-alasan ini dan selainnya, maka saya menasihati umat Islam dan kaum wanita khususnya, menjadikan ‘merokok’ adalah salah satu ciri yang mencacatkan pemilihan dalam menentukan pasangan masing-masing.



maka,,pilihlah calon suami yg tidak merokok ye..,bkan sahaja bhgia,,tetapi kesihatan juga terjamin..'

'renung-renungkan la ye' =)


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Ayam Masak Black Paper






Bahan utama :

~ayam
~bawang besar
~bawang putih
~halia
~lada hitam
~sos tiram
~kicap
~tepung jagung
~garam
~perisa ayam
~air

Tambahan :

sayur seperti :

~carrot
~bunga jagung
~bunga kobis

hiasan :

~tomato
~daun bawang&daun sup


Cara-caranya :

1.Panaskan minyak ,kemudian tumis bwg besar,bwg putih & halia sehingga garing
2.Masukkan air (agak2 je x perlu byk sgt)
3.Masukkan sos tiram,kicap( agak2 je) & lada hitam yg dah di tumbuk lumat.
4.Seterusnya masukkan ayam
5.Bubuh garam,perisa secukup rasa.
6.masukkan sayur-sayuran yg dh d potong td hingga mendidih.
7.Kemudian, bubuh tepung jagung ke dalam kuali untuk menjadikan kuah menjadi pekat
(jgn boh byk sgt tepung jagung nanti pekat sgt x sedap)
8.Akhir sekali dah mendidih ,angkat lauk td ke dlm pinggan .
9.Taburkan hiasan yg telah dinyatakan di atas.
10.Boleh la makan ..hehe


Tambahan :

*ayam goreng terlebih dahulu,perap dgn kunyit n garam =)
*nk boh sos lada hitam pn lg ok.


sekian ..itu je la yg dpt aq kongsikan ari ni..resepi yg simple but delicious..haha



hiasan yang aq bubuh dlm masakkan ni..korang nk gna hiasan lain pn xpa..=)
tgk ar picture yg aq ambk ni..hehe


sedapnye...slupppp..


..yum3..

~tamat~




Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Tentang Cinta

halu...
assalamualaikum..aq x tau nk cite pasal pe,,bka blog.nganga je ni..hehe.tp hampa layan je la tajuk entry aq hari ni nk cite pasal C!nTa.wah!!......

Apa itu Cinta?????



ha sape tau angkat kaki..haha.compom x angkat.t owg ckp kurang sopan lak kn..hehehe.

bagi aq , cinta ni indah klu kite pandai jga..tp ia memerlukan byk pengorbanan,kejujuran, keikhlasan, kesetiaan, kesabaran yang tinggi dalam menempuh segala dugaan & cabaran dlm perhubungan...klu x da smua 2 ssah 2..aq sndri pn dh dua kali kecundang dlm percintaan.slah skill kot...haha..
tp skung aq skali lg sedang di lamun C!nTa.hehehe..alhamdulillah smua nye ok.si die baik sgt2,aq bahagia bla bersama die..tq abang cyung sbb bhgia kn ayg =)
aq berc!ntA kali ni mmang jauh beza dgn ex2 aq yg dlu..aq pn jd rndu sgt2 kt si die..

bak kata owg tua2
mandi x basah,
makan x kenyang,
tido x lena, aiii,mcm2 la.
tp aq lin..dah terbalik plak dh...

mandi basah,
makan terlebih kenyang
tido mmang lena..
haha
..serba x kena..angau tahap kronik dh kot..hoho

sampai d sini je la cite aq,,nanti ada mse aq smbung lin topic C!nTa ni..k tata..
hampa layan la gmbo2 kt bwh ni...=)





~ ..to be continue.. ~


















Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

28 Mac ......=)

salam....


happy bufday to you....

happy bufday to you....

happy bufday to shuhada.....

happy bufday to you...



haha...aq nyanyi ni khas utk dri aq sdri,kui3


dh lama aq x update blog ni,ari ni aq rse mcm nk share je,maklum la yg ari ni 28 Mac 2011 genab la aq msuk 20 tahun,ya allah dh 20 tahun,betol ke ni,mcm x pcaya je.tp klu owg tgk aq x mcm umo 20..umo je tua ,jiwa muda..hehehe


sblum mlm bufday aq,ayh aq dh bwk awal2 g dh ajk g kua mkn,kte owg g mkn char koey teow.2 pn ats pemintaan adk2 ku & termsuk la aq,,huhu...lme x mkn char koey teow,,bla mkn je perhhh sedap,....hingga menjilat jari..hehe


mlm tepat kul 12 smpai kul 2 pg gk la,aq brgayut nk cik abg cyung aq,celcom kn bg kol free smpena bufday aq,hoho...tgu g,yg pling best my darling la owg 1st wish kt aq mlm 2 kt tepon.siap nyanyi lagu happy bufday ag,hehe..so sweet..=*


aq nk ucap kn terima kasih kt ayh n famly yg blanja mkn mlm 2,for my abg cyung thank you so much for the wish n for the present,for my all my frend thank sbb wish kt aq,,cyung you all smua..mmmmuahhhh.=)



..tq..





Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

~ PeTuA pEnJaGaAn MuKa ~

(= assalamualaikum...halu =)

Lame dah aq x update blog ni,bersarang dh pnuh labah2..hak3,ok lah kali ni entry yg aq nk share kn dgn korang semua agk menarik la jgk,,title die mengenai penjagaan muka..ha !! best kn..huhu. cik kak di luar sne termasuk la aq..hehe.. yg mengutamakan kecantikan wajah, pastinya menginginkan raut wajah yang bersih,lincik,gebu ,kulit wajah yang segar serta kelihatan muda sepanjang masa Kalau rase nk jimat kn wang anda x payah dah g salun kecantikan, kat rumah pn dah boleh buat tanpa mengunakan perbelanjaan yg besar..Sebenarnya apa yg ada dlm peti sejuk kt rumah kite 2 dah boleh dijadikan bahan eksperimen...=)..eh ,, aq lawak je, boleh dijadikan bahan utk mencantikan wajah la.

.... kenape x percaya ...

Ok,mai cheq kupaskan 1 persatu

  1. Bagi mendapatkan kulit muka yang halus ,Ambil sebiji tomato masak & kisar dgn halus. Kemudian lumurkan pd muka anda kira2 20 minit. Setelah itu, bersihkan muka dgn air suam. Amalkan selalu. Buah tomato ni juga berfungsi utk membersihkan kulit.

  1. Seterusnya mengunakan asam jawa. Asam jawa juga byk kegunaannya selain menyedapkan makanan tetapi utk kecantikkan juga boleh digunakan. Cara-caranya ialah bacuh sedikit air & tepung ubi, kemudian kacau hingga sebati. After that, pastikan bancuhan x terlalu cair. Setelah itu, pupurkan @ dgn kata lain tempek2 je kt muke 2 mcm boh bedak sjuk ,lepas dh tempek2 di muka & biarkan selama 15 minit sebelum dibilas dgn air bersih.
  1. Untuk menegangkan kulit muka pula ambilkan sedikit tepung ubi kayu & timun tetapi,,pastikan timun 2 dihancurkan terlebih dahulu sehingga lumat. Kemudian campurkan keddua-dua bahan td dgn sedikit air. Pastikan bancuhan 2 x terlalu cair. Seterusnya, sapukan ke muka & biarkan ia kering.baru la basuh dgn air bersih
  1. Sebagai petua menghilangkan jerawat pula anda campurkan sedikit asam jawa dgn bedak sejuk @ tumbuk sedikit kulit kayu manis & campurkan bersama dgn bedak sejuk td.lumurkan pd bhgian muka yg mengalami jerawat. Setelah beberapa ketika, bersihkan muka dgn air bersih.

  1. selain itu, petua utk mengelakkan kulit muka cepat berkedut. Bersihkan sebatang lobak merah & kemudian parutkan lobat itu. Selepas 2, campurkan parutan lobak td bersama sesudu tepung jagung & sebiji kuning telur. Kacau hingga sebati & oleskan @ sapukan pd wajah sekali sehari.

  1. Tomato & epal jga boleh digunakan utk melincinkan kulit. Caranya, parut je tomato @ epal yg cukup masak, kemudian gosokkan perlahan-lahan pd wajah & leher. Gelatin pd tomato 2 boleh guna utk menghilangkan parut. Biarkan selama 20 minit & selepas 2 cuci muka dgn air bersih.

  1. Daun senduduk boleh digunakan utk menghilangkan parut. Caranya senang je ambil beberapa helai daun senduduk, kemudianupar-uparkan hingga keluar air & gosok daun pd tempat yg ada parut. Buat byk kali..inshaallah ilang parut. Daun ini jga blh menghilangkan jerawat pd muka dgn mencampurkan airnya dgn bedak sejuk.


  1. Akhir sekali..cara penjagaan muka dgn menggunakan susu segar. Susu segar bkn sahaja utk di minum tp bagus jga utk mendapatkan kulit muka yg gebu & lincin. Kalau x percya blh cuba sndri. Ambil segelas susu segar, sapu pd muka & gosok2 hingga rata, melekit, & kering. Kemudian cuci dgn air suam & lakukan 2 kali seminggu.

Nah, bukankan kesemua bahan terdpt di rumah anda & blh dilakukan sendiri rawatan muka di rumah lebih menjimat kan. kesemua petua2 yg telah dinyatakan ini harus la anda amalkan selalu ye....ok,,itu sahaja yg dpt aq share kn bersama korang tntg penjgaan muka ni…tunggu entry aq yg seterusnye ..w’salam…tata


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

~ Puisi dalam filem (KETIKA CINTA BERTASBIH) ~

C!NTA adalah kekuatan
yang mampu

mengubah
~ Duri jadi mawar ~

mengubah
~ Cuka jadi anggur ~

mengubah
~ Sedih jadi riang ~

mengubah
~amarah jadi ramah ~

mengubah
~ musibah jadi muhibah ~

itulah ~ C!NTA~




video










Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved Cik Sue.blogspot.com