Background

buih

Si Kacak & Si Cantik (My Followers)

Dashboard

Heartbeat

~ JANGGUT !!! IT'S SUNNAH ~

Assalamualaikum w.b.t



Haii. apa khabar? sihat? dah makan? dh mandi? dh solat? haha.. jawab jangan tak jawab. banyak pulak soklan CS un. hampa jawab p lah. huhu. Mlm ni baru la terasa nak update something ,it about JANGGUT bukan Musang Janggut ea , saya ulang JANGGUT . CS ada terbaca dekat fb why not i  share serba sedikit kelebihan menyimpan janggut nih kt blog un. mohon para kaum adam baca.

you know "janggut"?? janggut dalam bahasa Inggeris bermaksud beard. ia juga ditakrifkan sebagai rambut yang tumbuh sekitar dagu dan pipi seorang lelaki. kenapa lelaki je ,perempuan tak da ka. ha jangan tanya wa soklan cm gitu, kang yang ni wa jawab >> kalau perempuan ada janggut tak ke pelik.<< haish mohon jangan tanya dah soklan pelik sebab ape, kang  makan kaki lak t. :D


ok. seperti kita tahu janggut merupakan sunnah rasullullah saw yang sangat dituntut kepada kaum adam, rasulullah jugak menggalakan kaum muslimin paling kurang pun menyimpan janggut dengan ukuran lebih kurang segenggam.


Terdapat arahan dari Nabi saw :


 خالفوا المشركين: وفروا اللحى، وأحفوا الشوارب

"Hendaklah kamu berbeza dengan orang-orang Musyrikin; kerana itu biarkanlah janggut dan buanglah misai". (HR Imam al-Bukhari dari Ibnu 'Umar r.a).
*Berdasarkan  hadis ini para ulamak melarang lelaki muslim mencukur janggutnya. Menurut jumhur ulamak (termasuk mazhab2 empat): arahan menyimpan janggut dalam hadis di atas adalah arahan wajib.


jadi moh le para lelaki ,simpan janggut mu,comel kot kalau simpan bertambah-tambah hensem wa rasa ,ciput je janggut tuh..hahaha. bagi perempuan tak payah nak gatai simpan janggut jugak. kucing tengok pun lari. ^_^

Antara kelebihan menyimpan janggut :

 Janggut lelaki mengandungi hormon testosterone yang amat diperlukan untuk kesuburan wanita.
 Janggut boleh melindungi kelenjar sebum di bahagian muka daripada terkena acne vulgaris bacteria.    (panjang nau nama bakteria). oleh itu, ia dapat melindungi seseorang daripada jerawat.
 Menghangatkan kawasan muka dan melindungi dagu daripada bahaya.
 Lebih panjang dan tebal janggut seseorang itu, sepatutunya dia akan menjadi seseorang yang lebih bijak.
 Menghindarkan daripada mendapat penyakit tekak dan gusi.
 Mengelak daripada mendapat penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan seperti asma.
 Memelihara muka daripada terkena bahan-bahan kimia yang merbahaya dan pencemaran udara.
 Melindungi kulit dan seterusnya mengurangkan kedutan akibat penuaan.

Kekurangan Mencukur Janggut :

 Mencukur janggut boleh menyebabkan sel-sel semula jadi pada bahagian muka terhakis. perbuatan ini boleh menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk mendapat kanser pada bahagian muka.
 Hukum mencukur janggut mengikut mazhab Syafi'i adalah makruh.


kat bawah ni antara ustaz2 yang terkenal kt m'sia nih masih mengamalkan sunnah rasulullah.. tak pecaya jom tengok ,macam2 pesen tapi tetap cool. layannnn ............



Ustaz Don Daniyal (ensem)

Ustaz Syed Norhisham

Ustaz Mohd Asri Zainul Abidin (MAZA)

Ustaz Zaharuddin

Ustaz Zahazan

Ustaz Kazim Elias (ustaz peberet)

Ustaz Haslin Baharin aka Ustaz Bollywood

hok nim dok kenal bodo mung..haha (ayat kurang hajo disitu)
Ustaz Hot aka Ustaz Azhar Idrus (UAI)
 panjang jugak janggut UAI nih.huhu.

ha hambik kau.kalu simpan cm gini. over dos nama nye. 
tp yg no 3 tuh nampak terurus la pulak janggut dia. 
buat teknik reponding gamak nye.haha.

ok .setakat itu je la perkongsian CS mlm nih. thank pada siapa yang sudi baca sampai habis. 

notapoketseluaq: Perhiasan orang lelaki bukan gelang emas, bukan rantai mahupun subang tetapi janggut. so simpan le janggut ye wahai lelaki diluaq sana. it's sunnah. perempuan pun boleh je ikut sunnah nabi yg lain2 banyak ag. jangan dok kalut nak simpan janggut jugak. huhu .ok.anda buat ada dapat..salam


Terima Kasih Kerana Sudi Baca! Kalau Suka Sila Like,Komen and Follow :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved Cik Sue.blogspot.com